Oppskrifter

Ovnsstekte poteter

Slik gjør du
  1. Del mandelpotetene i to på langs. Hell potetene utover et stekebrett dekket med bakepapir. Krydre lett med salt og pepper og tilsett en god klunk olje. Vend på potetene slik at krydder og olje er jevnt fordelt. Stek potetene ved 220 grader i ca. 30 minutter eller til potetene er sprø og møre og har «blåst seg opp».
  2. Bland sammen finrevet limeskall og flaksalt, knus det gjerne sammen i en morter. Dryss limesalt over de nystekte potetene.

Små, ovnsbakte poteter blir man aldri lei, og de passer til alt. Her har vi bakt dem i selskap med hvitløk, timian og sitron, som dufter herlig og gir potetene ekstra god smak. Server som tilbehør til alle slags retter av kjøtt – hele året.

Fremgangsmåte

  1. Vask potetene godt og ha dem i en ildfast form sammen med oljen. Vend godt rundt og krydre med salt og pepper.
  2. Stek potetene i ovn på 225 grader i ca 20 min.
  3. Krydre potetene med sitronskall, hvitløk og persille.
  4. Disse potetene smaker godt til alt fra fisk og skalldyr til mer kraftige kjøttretter av storfe.
Ingredienser til 4 personer
  • 600 gr små mandelpoteter
  • olivenolje
  • 1 stk lime
  • 1 ss flaksalt
  • salt og kvernet pepper

Grateng med rotgrønnsaker

Varmende høstmat hvor du kan bruke alle de gode, norske rotgrønnsakene. Et godt alternativ til potetgratengen og passer til det aller meste, men kanskje aller best til lam.

Slik gjør du
  1. Skrell og skjær alle grønnsakene i jevne tynne skiver.
  2. Kok opp melk og fløte i en romslig kasserolle. Tilsett finhakket hvitløk og timian, smak fløtemelken godt til med salt og pepper. Bland inn grønnsaksskivene og la det hele småputre i 10–15 minutter. Rør forsiktig av og til, så det ikke fester seg i bunnen.
  3. Hell alt over i en smurt ildfast form. Dryss osten på toppen og fordel smørbitene. Gratiner grønnsakene ved 180 grader i ca. 40 minutter eller til grønnsakene er helt møre.

 

Tips

Denne retten kan også lages i en stekepanne med høye kanter, men da bør grønnsakene være kokt litt på forhånd. Stekes i så fall forsiktig på middels varme med litt olje i pannen. Den er ferdig når retten har «satt seg».

Ingredienser til 4 personer
  • 300 gr poteter
  • 300 gr sellerirot
  • 300 gr kålrot
  • 2 stk pastinakk
  • 3 dl fløte
  • 2 dl melk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 2 stilker frisk timian
  • 50 gr revet parmesan
  • 30 gr smør
  • salt
  • kvernet pepper

Bakte mandelpoteter

Fremgangsmåte
  • Sett ovnen på 200 grader.

Vask potetene og del dem i båter. Legg dem i en bolle med olje, salt, pepper og timian.

Legg deretter potetbåtene på et bakebrett med bakepapir.

Bak potetbåtene i 20-30 minutter til de blåser seg litt opp og er gylne.

  1. Alle ovner er forskjellige, så følg med selv.

Bruk gjerne forskjellig krydder for variasjon. Hvis du f.eks. tilsetter garam masala og karri gir det en indisk vri på potetene.

Ingredienser til 4 personer
  • 8 – 10 poteter – litt store
  • 2ss olje
  • ½t ssalt
  • ½t spepper
  • 2ss hakket frisk timian

Potetmos med selleri og jordskokk

Potetmoser, stapper og andre moser kan man nesten lage av hva som helst. Her har vi laget en potetmos med sellerirot og jordskokk.

Fremgangsmåte
  • Skrell og del sellerirot, poteter og jordskokk. Skjær noen tynne skriver jordskokk som legges til side i sitronvann. Disse skal sprøstekes og ha som garnityr.

Kok grønnsakbitene møre i vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det.

Mos grønnsakene sammen med margarin.

Smak til med revet muskat, salt og pepper.

Del sjampinjongen i skiver og stek dem i olje sammen med jordskokkskivene.

Server mosen med stekt sjampinjong og jordskokkskiver og et dryss med hakket kruspersille på toppen.

Ingredienser til 4 personer
  • 8stk potet
  • 3 skivesellerirot
  • 4stk jordskokk
  • kokevann til å spe med
  • salt og pepper
  • 2ss margarin
  • revet muskat
  • 10stk frisk sjampinjong
  • 1ss olje
  • 2ss hakket frisk kruspersille

Potetmos med sprøstekt potetskrell

Denne potetmosen byr på en ny og spennende vri på den vanlige potetmosen ved at potetskrellet blir sprøstekt sammen med løk og blandet inn i stappen til slutt. Rett og slett veldig originalt, samtidig som potetmosen er lett å lage.

Fremgangsmåte
  • Vask potetene godt. Skrell og del dem i mindre biter. Kokes til de er møre i usaltet vann. Ta vare på litt av skrellet og sprøstek det sammen med finhakket sjalottløk i litt olje på middels varme mens potetene koker. La det deretter tørke på litt tørkepapir slik at det blir ordentlig sprøtt.

Når potetene er ferdig, siler du fra vannet og moser dem grovt med melk og margarin. Smak til med salt og pepper, og bland i det sprøstekte skrellet og sjalottløken rett før du serverer.

Slik gjør du
  1. Skrell og skjær alle grønnsakene i jevne tynne skiver.
  2. Kok opp melk og fløte i en romslig kasserolle. Tilsett finhakket hvitløk og timian, smak fløtemelken godt til med salt og pepper. Bland inn grønnsaksskivene og la det hele småputre i 10–15 minutter. Rør forsiktig av og til, så det ikke fester seg i bunnen.
  3. Hell alt over i en smurt ildfast form. Dryss osten på toppen og fordel smørbitene. Gratiner grønnsakene ved 180 grader i ca. 40 minutter eller til grønnsakene er helt møre.
Ingredienser til 4 personer
  • 800g potet
  • 2dl lettmelk
  • 1ss margarin
  • 1stk sjalottløk
  • salt og pepper etter smak
  • olje