Slik koker du Mandelpoteter

Mandelpoteten har kort koketid. Men kan lett koke i stykker.

  1. Kok mandelpotetene med skall forsiktig ( ikke fosskoke)  6-7 minutter i usaltet vann.
  2. La de så trekke 5-6 minutter (avhengig av størrelse) i det varme vannet, til de er knapt møre.
  3. Hell av vann og la potene hvile, gjerne ved å dekke med kjøkkenhåndkle. Da vil potetene dampe seg møre og tørre i gryta.

Tips: Jo mindre man stikker i mandelpotetene, jo mindre sjanse er det for at de sprekker underveis.

Opp med dampen!

De melne potetene er en utfordring nettopp fordi de blir ødelagte hvis de koker bare litt for lenge. Derfor kan de gjerne trekkes framfor å kokes.

‒ Skal du trekke potetene, skrur du ned varmen til et lavt nivå etter at vannet er kokt, og du har oppi potetene. De fleste melne potettyper bruker omtrent 20-25 minutter på å bli klare på den måten, forteller Neumann.

Dampkoking er en mildere form for potetbehandling, og kan også hjelpe til med å få gode, melne poteter. Den mest kjente melne potettypen er mandelpotet, og de kan med fordel dampkokes.

‒ For å dampkoke trenger du en kasserolle med rist du legger potetene på. Fyll vann opp til rista, og damp potetene omtrent like lenge som du ville kokt dem. Som med vanlig koking, er det lurt å sørge for at potene er omtrent like store. Du kan eventuelt kutte de største potetene i to.

Koker du potetene med skallet på, behøver du ikke ha salt i kokevannet.
KAROLINE SOPHIE NEUMANN
Kokk